Botoks Nedir?
Botoks batulinum bakterisinin toksinlerinin laboratuar ortamında üretilmesi ile elde edilir.Botoks,bu ürünün piyasa isimlerinden birisidir,toksinin ismi değildir.Bu toksin geçmişte özellikle ev yapımı konserve zehirlenmelerine neden olabilmekteydi.Yaklaşık yüz yıl önce bu toksin tanımlanmış,1980’lerin başında ilk olarak şaşılığın tedavisinde kullanılmıştır.Kronik baş ağrıları,tiklerin tedavisi,koltukaltlarının ve avuçiçlerinin aşırı terlemesi yanında en sık kullanım alanı yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi olmuştur.Etki mekanizması istemli kaslarda geçici bir süre (6 ay kadar)zaafiyet oluşturmaktır.
Botoks Nasıl Uygulanır?
Ürün flakonların içerisinde,belli belirsiz toz şeklindedir.Soğuk ortamda saklanır.Sulandırılarak kullanılır.İstenilen bölgeye enjekte edilir.En sık kullanım alanı kırışıklıkların tedavisi olduğu için,kırışıklıkların altındaki kaslara yapılır.Kaslara verilen bu toksin,kasların kasılmasını ve gücünü geçici bir süre(yaklaşık 6 ay)zaafiyete uğratır.Yani etkisi geçicidir.Gücü azalmış kas,eskisi gibi kasılamayınca üstündeki cildin kırışıklığı azalır,ütülenmiş gibi bir etki bırakır.
Botoks Uygulaması Ağrılı Mıdır?
Botoks uygulaması ağrısızdır.Enjeksiyon yapılacak bölgeye uyuşturucu krem sürülüp,buz uygulaması ile desteklenirse enjeksiyonlar konforlu bir şekilde yapılabilir.Ayrıca bir anesteziye gerek duyulmaz. Botoksun etkisi yaklaşık 6 aydır.Bu ortalama süre kişiye göre değişebilmektedir.Bu süre sonunda kaslar eski gücüne kavuşmaya başlar.Arzu edilirse enjeksiyonlar tekrar yapılarak aynı etki devam ettirilir.İleri uygulamalarda botoksun etki süresi artabilir.
Botoks İçin Ön Hazırlık Yapmaya Gerek Var Mıdır?
Botoks myastenia gravis gibi hastalıklarda,kimi antibiyotik,kas gevşetici ilaçların kullanıldığı durumlarda önerilmez.Enjeksiyon öncesi bu ve benzeri şeyler sorgulanmalıdır.Devamlı aspirin kullanan kişilerde aspirinin kanama süresini uzatması nedeniyle şiş ve morlukta artışa neden olabileceği bilinmelidir.Ayrıca birkaç gün önce alkol kullanımı kesilmelidir.
Botoks Hangi Bölgede Daha İyi Sonuç Verir?
En sık yüzün üst kısmında,iki kaş arasında,burun kökündeki çizgilerde,göz çevresi kaz ayağı çizgilerinde ve alındaki çizgilerde kullanılır.Bu bölgede çok etkilidir,bu nedenle ‘neştersiz güzellik ‘şeklinde lanse edilmiştir.Bu bölgelerdeki kasların gücü botoks ile zayıflatılınca üzerindeki cildin kırışıklıklarıda azalmaktadır.
Botoks Yeni Kırışıklarda Mı Eski Kırışıklarda mı Daha Etkilidir?
Öncelikle botoksun kullanım nedeni iyi seçilmelidir.Orta yaş ve üzeri kişilerde mimiklere bağlı kırışıklıklarda en etkilidir.Yüzünde kırışıklık olmayan kişiler moda diyerek botoks yaptırmamalıdır.Ancak yüz germe ameliyatları ile düzeltilebilecek derin kırışıklıklarda da botoks etkili olamayabilecektir.
En uygun kişiler yüzü yeni kırışmaya başlamış, olanlardır.Botoks enjeksiyonu ile hem bu kırışıklıklar etkin biçimde yok edilir,hem de mimikler azaltılacağı için ciltte ileride daha az kırışma olacaktır.Yani sadece mevcut kırışıklıklar için değil,ileride oluşacak olanlar içinde etkili olabilmektedir.Elbetteki yaş,genetik,güneş,rüzgar,sigara gibi etmenleri göz ardı edemeyiz.
Botoks'un Etkisi Kişinin Yaşına ve Metabolizmasına Göre Değişir Mi?
Ortalama etkinlik süresi 6 ay olarak belirtilsede kişilere göre bir miktar farklılık olabilmektedir.Tekrarlanan enjeksiyonlar etkinlik süresini artırabilmektedir.
Botoks'un Yan Etkisi Var Mıdır ve Yanlış Uygulamada Neler Yaşanabilir?
Risk grubu ve yapılmasını kısıtlayan durumlar için yukarıda bilgi verilmiştir.Yanlış uygulama sonucu,kaşlarda ve göz kapağında düşüklük gelişebilir.Geçici bir sorundur.Tüm mimiklerin kaldırılıp maske gibi,bir yüz oluşturulması karşılaşılan durumlardan biridir.Dudak ve ağız çevresi uygulamaları çok dikkatli yapılmalıdır.Boyun uygulamalarında orta hatta dikkat edilmelidir.Botoks etkisi uygulamadan 2-3 gün sonra ortaya çıkmaya başlar,bir haftada etkinlik oturur.
Botoks ile Dolgu Maddesi Arasındaki Farklar Nedir?
Tamamen ayrı maddelerdir.Botoks belirtildiği gibi bir toksindir.Dolgu ise vücutla uyumlu,sıklıkla kırışıklıkların,kimi çöküntü ve düzensizliklerin doldurulup düzeltildiği,dudakların belirginleştirildiği maddelerdir.Etkileri ortalama 6 ay-1 yıldır.Yüz bölgesinde,burunda,dudakta çok etkili bir biçimde kullanılmaktadır.
Botoks ve dolgunun ortak yanı aynı amaç için zaman zaman birlikte kullanılabilmeleridir.
Aşağıda Botoks ve Botoksun Kullanımı ve Uygulamaları ile ilgili soru – cevap şeklindeki yazılara gözatabilirsiniz.
1. Botoks Nasıl Uygulanır & Botoks Nasıl Yapılır?
2. Botoks Uygulamaları Ağrılı Mıdır?
3. Botoks İçin Ön Hazırlık Yapmaya Gerek Var Mıdır?
4. Botoks Hangi Bölgede Daha İyi Sonuç Verir?
5. Botoks Yeni Kırışıklarda Mı Eski Kırışıklarda mı Daha Etkilidir?
6. Botoks’un Etkisi Kişinin Yaşına ve Metabolizmasına Göre Değişir Mi?
7. Botoks’un Etkisi Kişinin Yaşına ve Metabolizmasına Göre Değişir Mi?
8. Botoksun Yan Etkileri & Yanlış Uygulamaları
9. Botoks ile Dolgu Maddesi Arasındaki Farklar Nedir?
10. Botoks İfadesiz Bir Yüze Neden Olur Mu?
11. Botoksun Faydaları Nelerdir?
Botoks'un Faydaları Nelerdir?
Botoks yüzdeki kırışıklıkların artmasını mimik kasları zayıflattığı için hafifletebilmektedir.Buradan botoks yapılırsa yüz kırışmaz sonucu elbette ki çıkmamalıdır.Ayrıca kozmetik dışında botoksun belirtilen pek çok kullanım alanı da mevcuttur.
Neştersiz Güzellik Dendiğinde Akla Botoks Mu Gelmekte?
Öncelikle akla botoks gelmekte,dolgu m alzemelerinin kullanım sıklığıda giderek artmaktadır.
Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için lütfen Rinoest web sitemizi ziyaret ediniz.